بردباختانگاری (Zero-sum bias) نوعی سوگیری شناختی است که ذهن یک موقعیت را یک بازی میپندارد که گویی در آن بردِ یکی یعنی باخت دیگری. محققان لهستانی دو دانشگاه گدانسک و دانشگاه علوم اجتماعی و انسانی ورشو در سال ۲۰۱۵ این سوگیری شناختی را معرفی کردند. بر اساس تعریف این پژوهشگران، بردباختانگاری بر پیشفرضی پنهان استوار است که گویی در روابط اجتماعی خوشی و موفقیت مقدارش محدود است، موفقیت یکی یعنی شکست دیگری و برعکس. این باور باعث میشود انسان به غلط فکر کند که حتی موفقیت اقتصادی یک نفر به قیمت فقیر شدن فردی دیگر به دست آمده است. بردباختانگاری در شرایط متفاوتی خودش را نشان میدهد. چند مثال خیالی را با هم مرور میکنیم.
دوامنگری (Survivorship bias) نوعی سوگیری شناختی است که ذهن فقط نمونههای زنده و موفق را در نظر میگیرد و در نتیجه در داوری موقعیت خطا میکند. بگذارید با چند مثال خیالی دوامنگری را در موقعیتهای متفاوت نشان دهم. مثال یک: بهمن گمان میکند آموزش کامپیوتر تجارت خوب و پردرآمدی است. در نتیجه به این میاندیشد که یک مؤسسة آموزش کامپیوتر افتتاح کند. مشکل بهمن اینجاست که فقط نمونههای موفق را دور و برش دیده است. او هرگز از افراد زیادی که تجارتشان شکست خورده چیزی نشنیده است. مثال دو: مقالات فراوانی را با عناوینی مشابه "پنج کاری که بیشتر ثروتمندان انجام میدهند" یا "ده عادت نویسندگان بزرگ و موفق" میتوان یافت. آیا معنای چنین مقالاتی این است که انجام دادن آن کارها یا پیروی از آن عادتها انسان را ثروتمند یا نویسندهای موفق میکند؟ خیر، چون آدمهای زیادی هستند که این کارها را کردهاند و هیچگاه ثروتمند یا نویسنده نشدند. اینجا فقط به کسانی که باقی ماندند توجه میشود نه آنانی که به هر دلیلی در راه ثروتمندشدن یا نویسنده شدن دوام نیاوردند.
افسردگی اضطراب و مشکلات فردی ازدواج و زناشویی وسواس پرخاشگری و عصبانیت ارتباط با جنس مخالف روابط دوستانه قبل از ازدواج و انتخاب صحیح رابطه زناشویی روابط فرا زناشویی
-دریافت فراوردههای خونی آلوده -استفاده از سوزن آلوده مشترک (بخصوص در معتادان تزریقی) -ارتباطات پرخطر جنسی (از هر نوع و بین هر جنسی) -از مادر به فرزند (هنگام زایمان طبیعی و یا شیر دادن). ۱-از فاعل (فردی که دخول را انجام میدهد) مبتلا به مفعول مقعدی (چه مرد و چه زن) درصورتی که از کاندوم استفاده نشود. ۲-رابطه جنسی واژینال بدون کاندوم در رتبه دوم قرار دارد و شانس ابتلا در مرد و زن برابر است. ۳- انتقال ویروس از مفعول مقعدی مبتلا، به فاعل در رتبه سوم قرار دارد. ۴- احتمال انتقال ویروس از سوزن و ابزار آلات مرتبط با اعتیاد تزریقی تا ۶ هفته (یک ماه و نیم) پس از آلودگی وجود دارد. همین امر نشان میدهد که تا چه اندازه این گروه از معتادان در معرض خطر هستند. ۵-این امکان وجود دارد که اچ آی وی از مادر به فرزند در طی دوران حاملگی، زایمان و شیردادن منتقل شود. هر چند تشخیص و شروع درمان می تواند این احتمال را بسیار کم کند. ۶-کارکنان سیستمهای بهداشتی از جمله پزشکان و پرستاران نیز در معرض خطر ابتلا از طریق فرو رفتن سر سوزن آلوده به بدنشان هستند.
در هنگام انتخاب نوع پوشش تان، دقت کنید که با هدف کاری تان هماهنگ باشد. باید ببینید که چه چیزهایی که برای شرکت، موقعیت دلخواه و هدف های شخصی شما مناسب است و چه چیزهایی مناسب نیست تا بتوانید آن ها را به شکلی هماهنگ و اصیل با هم ترکیب کنید. لباسها، پارچه ها و سبک های مختلف می توانند به شما کمک کنند که ظاهر مورد نظرتان را انتخاب کنید. در زیر نکاتی را به شما می گوییم که به هماهنگی سبک پوشش با هدف کاری تان کمک می کند. جدی، مقتدر، دور از دسترس آقایان: برای این منظور باید لباسهایی با خطوط صاف به رنگ تیره مثل سیاه مات و خاکستری بپوشند با شلوار و کت ساده و هماهنگ همراه با کروات کوچک یا متوسط و لوازم زینتی ساده. خانم ها: خانم ها هم باید همان سبک را بپوشند. پیراهن با طرح خطوط صاف، رنگ تیره یا نقش های ریز همراه با دامن ساده و کت بلند و جواهرات کوچک.
مدرس و مشاور پيش از ازدواجمشاور طلاقمدرس مايندفولنسدرمانگر كودك و نوجوانمدرس دوره هاي كنترل استرس و اضطرابمولف و مترجم كتاب هاي روان شناسیمولف مقالات در حوزه روان شناسیدرمانگر اعتياد
همپوشانیگرایی (Shared information bias) نوعی سوگیری شناختی است که اعضای جمع تمایل دارند بیشتر درباره موضوعاتی که برای همه آشناست گفتگو کنند و کمتر برای موضوعاتی وقت صرف کنند که برخی اعضا از آن آگاهی ندارند. به زبان ساده، همپوشانیگرایی گرایش به صحبت درباره اطلاعات مشترک جمع است. همپوشانیگرایی میتواند پیامدهای زیانباری در تصمیمگیریهای گروهی داشته باشد. وقتی اعضای جمع اطلاعاتی را که بقیه ندارند به اشتراک نمیگذارند، نمیتوان انتظار داشت تصمیمات کاملاً آگاهانه اخذ شوند. بگذارید با یک مثال فرضی قضیه را روشن کنم.
شناسایی ویروس اچ آی وی تنها از طریق آزمایش خون ممکن است اما اچآیوی از طریق تماس، اشک چشم، عرق بدن، آب دهان یا ادرار به فرد دیگری منتقل نمیشود. امکان ندارد از راههای زیر به این بیماری مبتلا شویم:
خودخدمتگرایی (Self-serving bias) نوعی سوگیری شناختی است که ذهن موفقیت را به خود فرد و تواناییاش نسبت میدهد و شکست را به عوامل بیرونی. در این حالت فرد در داوری بیش از اندازه ازخودراضی جلوه میکند. ذهن تمایل دارد خود را از هر آنچه تهدید و آسیب میپندارد دور نگاه دارد. این تمایل اما گاهی چنان قوت میگیرد که هم خطا و توهم ایجاد میکند هم به خدمت ارج و قرب نهادن به خویش درمیآید. در این حالت افراد هیچ انتقادی را نمیپذیرند یا مدام اعتبار هر انتقادی را زیر سؤال میبرند، همیشه از توانمندیها و دستاوردهایشان سخن میگویند و چشمانشان را به روی خطاها و شکستهایشان میبندند.
زندگی امروز تفاوت های بسیاری با گذشته دارد، سرعت و کیفیت زندگی تعاریف دیگری پیدا کردند. زندگی همه ما پر از داستانها و قصه هایی است که هرگز از یادمان نمیرود. لحظاتی که ما با تمام وجود و توانی که از خود می شناختیم، خواستیم ولی نتوانستیم، لحظاتی که باید چیزی را میدانستیم اما ندانستیم، اراده به انجام کاری می کردیم اما نتوانستیم به سرانجامش برسانیم و «نمیتوانی» واژه آشنای زندگی ما شد. ما آمدیم تا از «میتوانم» هایی که در وجود خود داشتیم، نردبانی از استعدادها و توانایی های شما بسازیم برای بالا رفتن، برای پیشرفت و برای توانستن…. زیرا زندگی همیشه ارزش تلاش کردن را دارد. چون این بار چیزی را پیدا کرده اید که ارزش ایستادن را دارد.
تمامی حقوق مادی و معنوی این وبسایت متعلق به مدیر سایت می باشد و استفاده از مطالب آن به هر شکل فقط با اجازه کتبی مدیریت سایت مجاز است و هر گونه کپی برداری پیگرد قانونی دارد