قبل از خواندن این مقاله:
یکی از اصول اصلی که بارها در کتابهای موفقیت و سمینارها و جاهای مختلف شنیدهایم این است که باید مثبت اندیش باشیم، اما دقیقاً مثبت اندیشی چیست؟ باید چگونه رفتار کنیم؟ آیا همینکه من مثبت اندیش باشم کافی است؟
ابتدا اجازه دهید تعریفی از مثبت اندیشی ارائه کنم تا کمی بهتر با این موضوع آشنا شویم.
تعریف «مثبت اندیشی»
خوش بینی را می توان، استفاده کردن از تمامی ظرفیتهای ذهنیِ مثبت و نشاطانگیز و امیدوار کننده در زندگی، برای تسلیم نشدن در برابر عوامل منفی ساخته ذهن و احساسهای یأس آورِ ناشی از دشواری ارتباط با انسانها و رویارویی با طبیعت دانست.
مثبت اندیشی یکی از الگوهای رفتاری سالم در جامعه است. با توجه به اینکه آینده هر شخص تا حد بالایی به نگرش او بستگی دارد مثبت اندیشیدن می تواند مقدمات موفقیت و کامیابی را برای او فراهم کند. البته لازم به ذکر است که تنها مثبت اندیشی لازمه کار نیست بلکه به این معنی می باشد که نگرش مثبت در زندگی می تواند انسان را به سمت کامیابی سوق دهد. یکی دیگر از بازخوردهای مثبت اندیشی داشتن روان سالم است.
احتمالا همه شما با این تعاریف در زندگی خود مواجه شده اید ولی اینبار نویسنده این مقاله - مریم غفار - از زاویه ای متفاوت به مثبت اندیشی نگریسته است و دیدگاه جدیدی را مطرح نموده است. فراموش نکنیم ارزش حقیقت از واقعیت به مراتب بیشتر است.
مقاله به مثبت اندیشی نه بگویید
آیا تا به حال تلاش کرده اید که دید خود را تغییر داده و از زاویه مثبت به اتفاقات و موضوعات پیرامون خود نگاه کنید؟
به احتمال زیاد بسیاری از شما بارها این تلاش را کرده اید، اما هرچقدر سعی کردهاید موضوعات را از جنبه های مثبت بررسی کنید موفق نشده اید. بسیار شنیده اید که خوشبین باش! اگر بد فکر کنی، بدی را نیز جذب خواهی کرد. در این مطلب قصد دارم تمامی باورهای قبلی شما را به چالش کشیده و به مثبت اندیشی نه بگوییم، البته بدین معنی نیست که به منفی نگری آری خواهیم گفت!
شاید برایتان عجیب باشد که تحقیقات اخیر ثابت کرده است که مثبت اندیشی نه تنها مفید نیست بلکه مضر نیز می باشد!!
حتی اگر تحقیقات هم آن را اثبات نمی کرد احتمالا خیلی از ما در درونمان تضاد آن را حس کرده ایم.
در مثبت اندیشی چه اتفاقی میافتد؟
در مثبت اندیشی به احساسات منفی سالم نه تنها بهایی داده نمی شود که بلکه کتمان نیز می شوند. بعنوان مثال اگر فردی چیزی را از دست بدهد به او حق ناراحت بودن و در خود فرو رفتن داده نمی شود، به او گفته می شود چیزی نیست! خوشبین باش، نیمه ی پر لیوان را ببین، در حالی که لازم است فرد بتواند احساس منفی سالم را تجربه کند اما به سمت احساس منفی ناسالم مانند افسردگی پیش نرود .
یا مثلا اگر فردی اعتماد به نفس کافی ندارد به او گفته می شود تو می توانی ….
اما فرد در خلوت به خود می گوید : ” نمی توانم” ، “چرا کسی مرا درک نمی کند ؟” ، ” به چه زبان بگویم من از عهده ی آن کار بر نمی آیم؟! ” .
محققین ثابت کرده اند وقتی فردی در حال و هوای بدی به سر می برد، اگر تلاش کند به خود بگوید اوضاع خوب خواهد شد مغز او با پیام های منفی بیشتری پاسخ خواهد داد، مانند : ” احمق چطور فکر می کنی اوضاع خوب خواهد شد! ، تو آدم بی فکری هستی! ، نمی بینی همه چیز چقدر بهم ریخته است؟”
تغییر زمان میبرد
همه می دانیم که تغییر، زمان بر است. فقط کودکان هستند که می توانند در کسری از ثانیه از خنده به گریه و از گریه به خنده تغییر وضعیت دهند. اما در بزرگسالان این امر کمتر اتفاق می افتد و اگر حال فرد موقتی بهتر شود، به محض آنکه صحنه ای فرد را به یاد مشکلش بیندازد حال او مجددا دگرگون خواهد شد .
یک فرد غمگین اگر در طول روز هم شرایط خوبی داشته باشد اغلب وقتی میخوابد، صبح مجددا هنگام بیداری غمگین است.
برای همین است که در کنار رفتار درمانی، مقوله شناخت درمانی نیز پا به عرصه گذاشت. زیرا لازمست شناخت فرد از خودش و دنیای اطرافش تغییر یافته و یا اصلاح شود تا حال درونی اش بهتر شود.
حال بهتر درک می کنیم که چرا کودکان سریع تر تغییر حالت میدهند، چون شناخت آنها در حال شکل گیری است و سخت و غیر قابل تغییر نشده است .
برای جمع بندی لازم است اشاره شود که نه مثبت اندیش باشیم و نه منفی اندیش بلکه واقع اندیشی را پیشه کنیم .
نویسنده: مریم غفار - روانشناسی بالینی
توجه: مطالب سایت شاورنو تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی داشته و توصیه پزشکی و یا قطعی و یا تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک، کارشناس، وکیل، مشاور روانشناسی یا روانپزشک و یا حتی متخصص دانست.
در مرکز مشاوره تلفنی هوشمند شاورنو و اپلیکیشن مشاوره تلفنی هوشمند شاورنو می توانید به راحتی با متخصصین و مشاوران منتخب و حرفه ای خود مشورت کنید و کیفیت روابط خود را ارتقا دهید.
دیدگاه خود را بنویسید